Slimmer werken,
blije klanten

Lean bij de overheid

Slimmer werken? Blije burgers!

De afgelopen 30 jaar is het aantal gemeenten in Nederland gehalveerd, met het idee om steeds efficiënter te besturen. “Minder en slimmer”, is daarbij het devies. Maar is dit in de praktijk wel zo? Zorgt deze schaalvergroting voor slimmer functionerende gemeenten? Of gaat dit ten koste van het persoonlijke contact met de burgers en samenwerking met de lokale instanties? En wat merken leveranciers hiervan?

Tegelijkertijd zien we een verschuiving in de wensen en eisen van de burger. Informatie moet direct digitaal beschikbaar zijn, vragen via social media worden beantwoord en wijzigingen 24/7 via een portal worden doorgegeven.

De boven beschreven trends zien we niet alleen op gemeentelijk niveau; ook op provinciaal en landelijk niveau zien we uitdagingen en kansen op het gebied van efficiënt werken zonder dat dit ten koste gaat van ‘de klant’ (burgers, leveranciers, overige instanties). Dit vraagt om een doordachte aanpak waarbij de focus ligt op zowel de medewerkers (die het werk moeten uitvoeren) en de klanten (die de eisen stellen).

Veel overheden en ministeries vinden deze aanpak in Lean Management
Een methodiek die ontstaan is in de productie-industrie maar sinds jaren aan een sterke opmars bezig is in de dienstverlenende sector. Lean in de Overheid draait om het verhogen van de kwaliteit van processen zodat aan de klantbehoefte voldaan wordt en onnodige interne stappen worden geëlimineerd. Hoe doen we dit? Door het opleiden van collega’s om zelf deze onnodige of inefficiënte stappen (verspillingen) te herkennen en aan te pakken. Doordat processen sneller verlopen gaat de klanttevredenheid én medewerkertevredenheid omhoog!

We hebben een aantal relevante artikelen geschreven over Lean bij de overheid:

Bron: Binnenlandsbestuur

Vraag onze poster aan:

De basis van Lean ligt in het wegnemen van verspillingen.  We hebben een poster ontwikkeld met daarop de ‘8 verspillingen’. Wil je deze poster ontvangen? Ga dan naar deze pagina.

 

Referenties in de overheid:

 

Benieuwd wat we kunnen doen binnen jouw gemeente, provincie of ministerie?

Wij denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact met ons op.