Slimmer werken,
blije klanten

Wat is de betekenis van Lean en mean?

Lean betekent zoveel als: precies samengesteld om perfect je taak uit te voeren. Een jachtluipaard is Lean (en misschien ook wel een beetje mean). Gebouwd om soms heel hard te rennen. Zijn spieren zijn dus alleen goed voor korte, snelle sprints en niet voor lange afstanden. Want dat doet een jachtluipaard nooit.

Een jachtluipaard is het perfecte voorbeeld van Lean en Mean

lean

Binnen organisaties geldt deze definitie van Lean ook: zo gemaakt zijn om alleen datgene wat je moet doen goed te kunnen. Geen extraatjes waar niemand om heeft gevraagd. Helaas heeft Lean niet altijd een goede reputatie. Wanneer een organisatie het niet met de juiste bedoelingen implementeert, vallen er ontslagen onder het mom van ‘kostenbesparing’. In het verleden is dit al vaak gebeurd. Wat men niet weet is dat dit maar een tijdelijke besparing is en de verliezen op de lange termijn alleen maar zullen toenemen.

lean

Kunnen we medewerkers ontslaan met Lean?!

Toyota past Lean al toe sinds de jaren ’40. Hun filosofie is: Lean toepassen om onze organisatie meer capaciteit te geven om zichzelf te ontwikkelen. Dus door efficiënter te werken is er meer capaciteit om nieuwe producten te ontwikkelen. Hierdoor is Toyota gepromoveerd tot een van de meest innovatieve autofabrikanten ter wereld (denk maar aan de eerste elektrische auto die in massa werd geproduceerd, de Prius). Hoewel Lean en mean vaak in een adem genoemd worden, is Lean dus niet bedoeld om medewerkers te ontslaan. Lean staat voor efficiëntie en een grotere klanttevredenheid, om daarmee een hogere winst op de lange termijn te realiseren. Daarnaast is ook tevreden medewerkers het doel van Lean. Efficiënter werken is leuker werken. Om Lean succesvol te implementeren is het dus belangrijk om waarde toe te voegen voor de klant, de medewerkers en de leveranciers. Wij zien Mean daarom liever als Meaningful.

'Lean isn't lean if it doesn't involve everyone' - John Shook. Klik om te Tweeten

Ook interessant:

Of deel het in je netwerk:

Pssst: Om jou te helpen met Lean werken, hebben we een handige whitepaper (PDF, 7 pagina’s) voor je, met daarin ‘3 tips om zelf snel te starten met Lean werken (zonder mean te zijn)’. Je kunt hem downloaden. Vul hieronder jouw e-mail adres in en download deze 3 praktische tips direct via je mail.

Facebook
YOUTUBE
LinkedIn

Sponsored post_1200x420

Verbeteren met Lean? Lees meer over o.a. Lean tools en tips mét praktische voorbeelden waarmee je vandaag al kunt starten!
Download gratis