Laat je dromen uitkomen met Harada

Verandermanagement

Laat je dromen uitkomen met Harada

Heb je dromen die nog niet uitgekomen zijn? Wil je meer bereiken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is de Harada methode iets voor jou. De Harada methode zorgt voor een open mindset en maakt je zelfsturend. Dankzij Harada neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven, waardoor je je beter gaat voelen. In deze blog krijg je een beter beeld van wat de methode inhoudt.

Wat bereik je met Harada?

Harada is een methode waarmee je (nu nog onbereikbare) dromen tot werkelijkheid brengt. De methode sluit goed aan bij de Lean filosofie. Je kunt de methode gebruiken voor persoonlijke doelen en gezamenlijke (team)doelen. Voorbeelden van zulke doelen zijn:

  • ‘Ik wil mijn omzet verdubbelen’
  • ‘Ik wil dit jaar mijn eerste marathon rennen’
  • ‘Ik wil balans vinden in mijn leven’
  • ‘De productiviteit van mijn team moet binnen 2 maanden stijgen’

Voor wie is Harada?

De methode is voor iedereen geschikt: van individuen tot coaches en managers, op zowel persoonlijk als professioneel niveau. Op professioneel niveau is Harada geschikt voor bedrijven en sluit het goed aan bij de bekende Lean principes. Wellicht omdat zowel de Lean als Harada methode uit Japan komen. Lean en Harada kunnen je beide helpen om het beste uit je organisatie te halen. Zo kun je continu verbeteren en het beste resultaat uit je team en organisatie naar boven halen.

Waar komt Harada vandaan?

Takashi Harada is de grondlegger van Harada. Hij was een atletiekleraar in Japan en gaf les aan kinderen in een achtergestelde wijk. De hele omgeving was ervan overtuigd dat deze kinderen weinig zouden bereiken in hun leven. Harada was het daar niet mee eens. Over de jaren heen ontwikkelde hij een methode om de kinderen te motiveren, zodat ze het beste in zichzelf naar boven konden halen. Dit resulteerde in uitzonderlijke prestaties. De atletiekschool heeft jarenlang meerdere kampioenen gehad die gouden medailles wonnen.

Voorbeelden van de Harada methode

1. Begin met goal setting

Zonder doelen zijn we stuurloos, terwijl het stellen van een ambitieus doel juist motiveert en aanzet tot actie. Hoe stel je een goed doel voor jezelf? Een goed doel haakt aan op professioneel, sociaal en persoonlijk vlak. Het is belangrijk dat je je gemotiveerd voelt. ‘Niets is onmogelijk’ is het motto van Harada. Om je motivatie aan te wakkeren moet je je verwachte resultaten classificeren naar tastbare en ontastbare resultaten, bijvoorbeeld: ‘Als ik deze Lean cursus volg, krijg ik een beter beeld van wat Lean inhoudt en ga ik nadenken over hoe we Lean in onze eigen organisatie kunnen implementeren.’  Vervolgens classificeer je de resultaten naar voordelen voor jezelf en voor anderen, bijvoorbeeld: ‘Door Lean te implementeren in mijn eigen werkwijze, kan ik efficiënter en sneller werken, waardoor ik de rest van de organisatie kan aansporen om ook Lean te gaan werken.’

2. Maak een stappenplan

Jezelf ontwikkelen gaat niet over een nacht ijs. Het is een constante afwisseling van plannen maken, doen, evalueren en bijsturen. Een handige Lean tool die je daarbij kan helpen is de  ‘Plan-do-check-act’.  Soms lijkt een doel onhaalbaar, maar wanneer je een stappenplan uitwerkt en daarbij een stap-voor-stap aanpak hanteert, dan is niets onmogelijk. Afhankelijk van hoe ambitieus en complex je doel is, moet je bij Harada een 36 of 62 stappenplan opstellen. Je doel behaal je dan in 3 of 6 maanden tijd. De Harada methode doet bovendien een beroep op je eigen verantwoordelijkheid. Na evaluatie zal blijken of je de juiste keuzes hebt gemaakt en of je dichterbij je doel bent gekomen. Het is van groot belang dat je zelfinzicht ontwikkelt.

3. Krijg hulp van een coach

Je moet heel gedisciplineerd te werk gaan als je begint aan een 36 of 64 stappenplan. Om de juiste keuzes te maken kun je het beste iemand aanstellen als coach. Bij coaching gaan we ervan uit dat je de capaciteiten hebt om je doel te bereiken, maar begeleiding nodig hebt om het stappenplan succesvol af te ronden. Wie is voor jou een goede coach? In principe is een goede coach iemand die ervaren is in de branche waarin je werkt, het werk wat je doet en de problematiek. Hij/zij stelt vragen zodat jij inzicht krijgt in de huidige situatie en de gewenste situatie (=het doel). Daarnaast maak je afspraken over het tijdsverloop van het stappenplan en wanneer je tevreden bent.

Ook interessant: 

Ga naar WhatsApp