Wat je nog niet wist over de Gantt Chart

Tools | Lean

Wat je nog niet wist over de Gantt Chart

Een Gantt Chart is een veelgebruikt instrument om projecten te managen. Veel te kort door de bocht is het een visualisatie van de geplande werkzaamheden afgezet tegen de tijd die ervoor nodig is om ze af te ronden. Er is veel over geschreven. Ik heb hieronder wat weetjes verzameld die je vast nog niet allemaal wist.

 

Ontstaan Gantt Chart

De naam ‘Gantt Chart’ is afkomstig van de managementconsultant Henry Gantt. Zijn publicaties erover dateren terug uit 1910-1915. Hij maakte het gebruik beschikbaar voor het grote publiek. Echter, Henry baseerde zijn Gantt Chart op de publicaties van de Poolse wetenschapper Karol Adamiecki uit 1886. Karol noemde zijn chart ‘Harmonogram’. Omdat Karol alleen in het Pools en in het Russisch publiceerde, is zijn Harmonogram niet zo bekend geworden. Henry Gantt maakte daar dus slim gebruik van.

‘A fair day’s work’

Henry Gantt werkte destijds samen met Frederick Taylor, de grondlegger van Scientific Management. Frederick was niet bepaald populair onder werknemers, omdat hij “a fair day’s pay for a fair day’s work – no more, no less” introduceerde in het algemeen management van bedrijven. Dit hield in dat men betaalt kreeg wanneer de inzet ook voldoende was. Dat zou natuurlijk geen probleem moeten zijn. Echter, legde het management de lat vaak zeer hoog voor ‘a fair day’s work’ en steeds hoger zodra de targets gehaald werden. Charlie Chaplin maakte er een bekende parodie over in zijn korte film ‘Modern Times’. Bekijk hem hieronder.

Henry Gantt was populairder dan Frederick. Hij bouwde voort op ‘a fair day’s work’ maar voegde daar een bonus voor extra werk aan toe. Zodoende haalde men gemiddeld gezien wel de target en werden harde werkers beloond voor hun extra inzet. Dat klinkt al een stuk beter nietwaar? Vandaag de dag zien we deze ‘taak en bonus plan’ nog in veel functies terug.

Een Gantt Chart voor ieder project

Je vindt Gantt Charts in alle mogelijke smaken en vormen. Vaak zie je dat voor projecten maatwerk Gantt Charts gemaakt worden. Ieder project is immers weer anders. Een beroemde Gantt Chart maakte Henry ooit zelf in 1917 voor het Amerikaanse leger bij de mobilisatie richting het front van De Eerste Wereldoorlog. Een ondenkbare klus om alle manschappen, munitie, voertuigen, brandstof, voedsel en medische middelen overzee naar Frankrijk te brengen. De Gantt Chart werd daarbij onmisbaar en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor militaire operaties.

Van handmatig naar digitaal

De eerste Gantt Charts moesten bij iedere aanpassing telkens opnieuw opgesteld worden. Dat werd al snel verbeterd door balken die over een bord konden schuiven naar gelang werkzaamheden volbracht waren. De komst van de computer in de jaren 80 maakte het mogelijk dat de Gantt Chart steeds uitgebreider en complexer werd. Ze werden regelmatig zo complex zelfs dat tot eind jaren 90 de computer de hele nacht nodig had om de data van de dag te verwerken.

Vandaag de dag zijn Gantt charts beschikbaar ‘as a service’ via verschillende aanbieders van projectmanagement software. Verschillende daarvan zijn zelfs gratis beschikbaar. Om je daarin op weg te helpen, de ‘Digital Projectmanager’ heeft ze voor je op een rij gezet: https://thedigitalprojectmanager.com/free-gantt-chart-software.

Laat me weten wat jouw ervaringen zijn met de Gantt Chart. Neem contact op als je vragen erover hebt door een mail te sturen naar info@bureautromp.nl.

Ga naar WhatsApp