Charley Chaplin in de Smart Factory

Verandermanagement

Charley Chaplin in de Smart Factory

Een fragment uit de film ‘Modern Times’ (1936) van Charlie Chaplin laat ons zien hoe de werksfeer in de fabrieken was in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Gestandaardiseerd, eentonig werk op zeer hoge snelheid en met weinig begrip voor de medewerker. Hoe zou Charlie Chaplin werken in de ‘Smart Factory’ van nu?

Charlie-Chaplin-Modern-Times

Voor we kunnen spreken over een ‘Smart Factory’ is het belangrijk te beseffen dat hier vier industriële revoluties aan vooraf gingen. Bij alle vier werden nieuwe, innovatieve technologieën geïntroduceerd. Denk hierbij aan de stoommachine, elektriciteit, de lopende band, robotisering, computers en de komst van het internet. De revolutie zet zich voort met andere nieuwe technologieën, zoals ‘The Internet of Things’. Dit houdt in dat objecten zijn verbonden met een internetnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan ‘Alexa’, de speaker van Amazon die je met je stem kan bedienen. Zo kan jouw koffiemachine (die ook verbonden is met het internet) in een mum van tijd een cappuccino bereiden. Je hoeft alleen maar te zeggen: “Alexa, zeg de koffiemachine een cappuccino te maken.”

Smart factory  

Een ‘Smart Factory’ is een gedigitaliseerde fabriek. Deze zit vol met hightech sensoren die realtime inzicht geven in de status van een productieproces. De data die gegenereerd wordt, is gekoppeld aan slimme software die autonoom beslissingen maakt. Hierdoor kunnen machines zelf handelen en is menselijke tussenkomst meestal niet nodig. Deze software wordt gaandeweg steeds slimmer door Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI).

Data komt niet alleen uit de fabriek. Ook de customer serviceafdeling levert realtime input over wat er gemaakt moet worden voor de klanten. De volledige ‘supply chain’ is op deze manier transparant – wat ook voor klanten waardevol is, omdat zij vandaag de dag vaak eisen dat fabrikanten duurzaam ondernemen.

Zoals vermeld, in een Smart Factory zitten werkelijk overal sensoren. Zo wordt ook de bevoorrading geregeld op basis van verbruik. Ieder onderdeel dat verwerkt wordt, wordt gescand en zodoende automatisch bijbesteld, zodra de voorraad ervan onder een vastgesteld niveau komt. Dit komt overeen met een digitaal Kanbansysteem.

Omdat de machines ieder product herkennen, worden op hun beurt ook de machines weer anders ontworpen. Er is in veel gevallen niet meer een specifieke productielijn nodig voor ieder product. De machines en lopende banden stellen automatisch bij. Dit scheelt enorm in de omsteltijd, wat traditioneel de grootste uitdaging is in een productielocatie.

Charlie Chaplin: een innovatieve medewerker

Het is bijzonder te zien hoeveel er is veranderd op de werkvloer in de 21e eeuw. Ik beeld mij daarom in dat Charlie Chaplin in de Smart Factory geen steeksleutel, maar een tablet vasthoudt. Er is geen manager die hem najaagt en agressief aan het werk zet. Hij doorloopt de overzichtelijke instructies van zijn tablet. Bovendien zou hij met enkele collega’s een hele productievloer overzien en een hemd zonder vlekken dragen.

De verkorting van de omsteltijd verlost Charlie Chaplin van eenvoudig en handmatig werk. Hij zal niet meer slechts een paar bouten aandraaien. Hij doet hoogwaardig, kennisintensief werk. Om dat goed te kunnen doen, volgt hij regelmatig specifieke opleidingen die door toepassingen van nieuwe technieken uiterst realistisch zijn. Denk hierbij aan VR-brillen en software gestuurde handschoenen. Hierdoor wordt de kennis van de medewerkers op de productieafdeling maximaal benut.

 IT-security 

Je hoort bijna dagelijks over hackaanvallen die de productie en leveringen van bedrijven stilleggen, daarom is de beveiliging van de IT-omgeving van groot belang in een Smart Factory. Door steeds slimmere computernetwerken is het maar de vraag hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen. De komst van de Kwantumcomputer zorgt ervoor dat in principe bijna elk wachtwoord en/of encryptie te kraken is. Zover is het echter nog niet. Ik vertrouw erop dat we tegen die tijd ook daar een antwoord op zullen hebben.

Ook interessant:

Ga naar WhatsApp