Correlatie: wat is het en hoe kun je het toepassen in je werk?

Tools

Correlatie: wat is het en hoe kun je het toepassen in je werk?

Correlatie betekent dat er een verband is tussen twee of meer variabelen. Bijvoorbeeld: als je vaker sport, kun je je gezonder voelen. Of als je tijdens de lunchpauze een wandeling maakt, heb je daarna nieuwe inzichten. Dat klinkt logisch, toch? Maar let op: correlatie betekent niet automatisch dat het een het ander veroorzaakt. Nieuwsgierig hoe dat precies zit? In deze blog duiken we dieper in de wereld van correlatie.

Wat is een correlatie?

Correlatie is een statische term. Het wordt dan ook gebruikt in onderzoek. Je toont aan dat er een verband is tussen waarden zonder dat je spreekt van een causaal verband (oorzaak-gevolg).

Om aan te tonen dat er een verband is tussen twee of meer variabelen gebruik je een waarde tussen -1 en 1:

• +1 wil zeggen dat er een positieve correlatie is. Als A stijgt, gaat B ook omhoog.
• -1 betekent een negatieve correlatie. Als A stijgt, daalt B.
• 0 geeft aan dat er geen verband is. A en B hebben niets met elkaar te maken.

Kun je je niet meteen een voorstelling maken hoe bovenstaande er in de praktijk uitziet? We geven je graag twee voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van warme chocolademelk en de temperatuur. Als het koud is, bestellen meer mensen warme chocolademelk. Dat is een negatief verband: de verkoop stijgt en de temperatuur daalt. Een positief verband is bijvoorbeeld dat er meer ijsje verkocht worden als de zon meer schijnt.

Hoe kun je correlatie toepassen in je werk?

Bovenstaande voorbeelden zijn leuk, maar eigenlijk alleen interessant als je een horecazaak hebt. Zit jij op kantoor? Ook dan is het heel handig om te weten of er een verband is tussen twee variabelen. Het is namelijk een ideale manier om inzicht te krijgen in gedrag, trends en patronen.

We zetten er een paar op een rijtje:

• Het kan heel handig zijn om te weten wat klanten beweegt. Zie je bijvoorbeeld een verband tussen de stijging van het aantal aankopen als je de kleur van de ‘verkoop’-button aanpast? Dan is het hoogstwaarschijnlijk handig om de website aan te passen.
• Wil je onderzoeken of stress onder collega’s toeneemt op het moment dat de hoeveelheid niet-afgeronde taken toeneemt (WIP)? Op dat moment ben je dus eigenlijk ook op zoek naar een verband.

Sowieso kan het in kaart brengen van verbanden tussen variabelen een belangrijk hulpmiddel zijn om een bepaald proces binnen je organisatie continu te verbeteren. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Lees dan zeker ook even onze blog over de lean methode.

Hoe herken je dat er echt een correlatie is?

Niet alle correlaties zijn even nuttig, en regelmatig zijn verbanden ook gewoon puur toeval. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je je volledige processen overhoop gooit door een verband dat eigenlijk niet echt bestaat.

Daarom is het goed om nuttige verbanden te herkennen. We geven je een aantal tips.

1. Kijk altijd naar de context en check of de correlatie logisch is. Zo is de kans klein dat het dragen van een blauwe sweater een verband houdt met de groei van de planten op kantoor. Wacht dus nog maar even met alle collega’s te verplichten zich in het blauw te kleden.
2. Soms wil je heel graag dat er een bepaald verband is tussen twee variabelen. Daarom is het altijd goed om kritisch te kijken naar het gevonden verband. Is het verband er echt, of treedt er bias op?
3. Bekijk ook altijd goed of je voldoende data hebt. Met andere woorden: zijn er genoeg gegevens om conclusies te trekken, of moet je eerst meer data verzamelen?
4. Het handmatig verwerken van data is vaak niet zo’n goed idee. Niet alleen kost het veel tijd; je resultaten zijn ook niet even betrouwbaar. Ons advies? Gebruik een programma om een correlatieberekening uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld met SPSS of Excel.

Zelf aan de slag

Kortom, het vinden van correlaties kan heel handig zijn als je aan de slag gaat met procesoptimalisatie of het optimaliseren van bestaande tools binnen jouw organisatie. Toch is het wel belangrijk om scherp te blijven. Niet elk verband is nuttig, en soms word je zelfs op het verkeerde spoor gezet. Daarom is het altijd goed om kritisch te blijven, vragen te stellen en de juiste tools te gebruiken. Dit advies geldt overigens niet alleen voor het vinden van een verband, maar is toepasbaar voor alle vormen van procesoptimalisatie. Heb je daar oren naar? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van Agile en Lean werken. Een mooie basis om continu te blijven verbeteren.

Als er vragen zijn neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Heb je een vraag? Vul het onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Ga naar WhatsApp