Column: Bas Kooijman

Heb je je wel eens afgevraagd wie de mensen in het Bureau Tromp team zijn? Elke maand zal een van hen zijn of haar visie en ervaringen binnen het Lean Six Sigma vakgebied met jullie delen. Deze maand is dat Bas Kooijman.

Bij Bureau Tromp houd ik mij voornamelijk bezig met de marketing en sales. Ik spreek daarom veel met (potentiële) klanten en zie een drietal belangrijke trends binnen Lean consultancy die ik graag met jullie wil delen:

  1. Het MKB heeft Lean ontdekt
  2. Lean is lastig levend te houden na een enthousiaste start
  3. Wat volgt er na Lean?

Lean bij MKB

Steeds meer kleine organisaties pakken Lean en Six Sigma op. De grote corporates begonnen twee decennia geleden in Nederland al met Lean. Tien jaar geleden was het de beurt aan de overheden. Mondjesmaat introduceerden een aantal ministeries Lean binnen onderdelen van hun gigantische organisaties. Wat mij opvalt is dat wij de laatste twee jaar steeds meer MKB-ers als klant krijgen. Waar deze groep vroeger dacht dat Lean iets van de grote bedrijven is, proberen zij dit nu ook zelf in te voeren. Het is hierbij vaak wel zo dat Lean hier minder gestructureerd wordt ingevoerd. Een aantal medewerkers wordt op training gestuurd en zij ‘moeten het maar even binnen de organisatie laten landen’. Dit laatste zorgt ervoor dat medewerkers enthousiast terugkomen maar vaak niet in staat zijn om hun niet-opgeleide collega’s mee te nemen in de veranderingen.

Verbetermoe

De volgende trend is dat veel organisaties die al een tijdje met Lean werken een beetje verbetermoe zijn en zoeken naar manieren om Lean levend te houden. Dikwijls begon iedereen met veel enthousiasme te werken aan verbeterprojecten maar na een paar projecten valt het nu een beetje stil. Lean is echter niet alleen bedoeld voor grote projecten, Lean is juist kleine dagelijkse verbeterstapjes zetten. Maak daarom onderscheid tussen Lean in projecten en Lean in teams. Dit laatste zijn de kleine dagelijkse verbeterstapjes die je met je afdeling zet om slimmer te werken. Visual management waarmee je de verbeteringen inzichtelijk maakt (bijvoorbeeld een verbeterbord) en dag- of weekstarts helpen hierbij.

Wat volgt er na Lean?

Als laatste zoeken organisaties die al langer bezig zijn met Lean ook naar de ‘next thing’. Onlangs volgde ik een Scrum training en zat bij allemaal werknemers van ING in de training.
ING is zelf 10 jaar geleden fanatiek met Lean Six Sigma aan de slag gegaan. Er waren daar hele afdelingen met Lean Six Sigma Black Belts die de organisatie begeleidden bij alle verbeterprocessen. Inmiddels wordt heel ING getraind in Scrum. Met deze projectmanagement methodiek (welke goed aanvullend op Lean kan worden gebruikt) worden projecten nog efficiënter doorlopen. Scrum kent zijn oorsprong in IT ontwikkeltrajecten maar wordt nu ook steeds meer gebruikt door marketing of salesafdelingen. Wil je meer weten over Lean of Scrum of wil je bijvoorbeeld een basistraining volgen, zoals de Lean Yellow Belt training? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Ga naar WhatsApp