Slimmer werken,
blije klanten

De Dagstart

Een goed begin is het halve werk!

Of je de dag nu begint met een sloot koffie of keihard meezingend in de auto: een goed begin van de dag kan zorgt ervoor dat je als team nog productiever de dag doorkomt. Een dagstart is de ideale manier om als team bij elkaar te komen voordat iedereen zijn eigen werkzaamheden oppakt.

Wat is een dagstart?

 • Kort teamoverleg van max. 10 tot 15 minuten.
 • ’s Ochtends voor iedereen zijn eigen werkzaamheden oppakt
 • Elk teamlid bespreekt de dagelijkse gang van zaken. Bijvoorbeeld wat je hebt geleerd van de dag daarvoor of wat er op de planning staat voor de komende dag.
 • Staand voor het verbeterbord. Zo ziet iedereen in één oogopslag wat het teamdoel is.

de dagstart

Wat zijn de voordelen?

 1. Inzicht: doordat je als team elke dag kort met elkaar spreekt, voordat je met je eigen werk begint, ontstaat er beter inzicht in waar iedereen precies mee bezig is.
 2. Extra teambuilding: het wordt duidelijker dat jullie als team een gezamenlijk doel aan het nastreven zijn. Een gezamenlijk doel schept altijd een band!
 3. Open sfeer: Zo creëer je een sfeer waarin je elkaar gemakkelijker om hulp vraagt.
 4. Vermindert mailverkeer: Er wordt nu face-to-face over zaken gesproken wordt die anders via CC’s en 4x heen-en-weer mailen worden opgelost.

Het belangrijkste van de dagstart is het inzicht dat je als team krijgt in het gezamenlijke doel. De voortdurende verbeteringen dienen uiteindelijk een afdelings-of organisatiedoel. Het is fijn om als team/individu inzicht te krijgen in het nut van jullie dagelijkse werkzaamheden.

Wil jij dit ook? 6 Tips voor een goede dagstart

 1. Just do it! Kies een tijdstip en begin. Let op! Ook de dagstart kan je continu verbeteren. Sta er voor open om de dagstart aan te passen aan de behoeftes van het team wanneer je merkt dat je weerstand krijgt.
 2. Kies een gemakkelijk verbeterbord die richtlijnen voor continu verbeteren geeft.
 3. Rouleer het voorzitterschap. Geef niet alleen de manager van het team de voorzittersrol. Op deze manier creëer je grotere betrokkenheid van ieder teamlid.
 4. Laat de dagstart altijd doorgaan! Door te herhalen ontwikkel je namelijk gewoontegedrag. Zijn er teamleden op vakantie of is de baas er niet? The dagstart must go on!
 5. Gebruik Skype wanneer niet iedereen op dezelfde plaats aanwezig kan zijn. Op deze manier spreken de teamleden elkaar toch elke dag. Zonder dat zij verplicht naar kantoor moeten te komen.
 6. Meer do’s and don’ts lezen over een dagstart? Ons zusje Agile Scrum Group heeft nog wat extra tips voor jou in petto.

Conclusie: met de dagstart ben je echt op weg naar slimmer werken, blijere klanten en medewerkers. Meer weten over de dagstart? Neem dan contact met mij op.

Niels Maaswinkel

Vind je deze blog interessant? Deel het gerust met je netwerk.

Of volg ons op Linkedin (we delen onze blogs met je)

Lees ook: